Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesin’de “Tarih Bölümü Konuşmaları” Adlı Konferans Gerçekleşti
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesin’de “Tarih Bölümü Konuşmaları” Adlı Konferans Gerçekleşti
Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenen “Tarih Bölümü Konuşmaları” Konferansı gerçekleşti.
Etkinliğe Üniversite Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞ ve Prof. Dr. Murat TAŞAN, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet HACIOĞLU, Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İlhan KOÇER, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezen ARAT, Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (BALKAM) Müdürü Doç. Dr. Sezai ÖZTAŞ,
Namık Kemal Derneği Başkanı Sezai KURT, Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Başkanı Hüseyin BAYOL, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Etkinliğin başlangıcında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞ bir açış konuşması gerçekleştirdi ve konuşmacılara katılımlarından dolayı teşekkür etti. Sonrasında, Tarih Bölüm Bakanı Doç. Dr. Hasan DEMİRHAN da gerçekleştirdiği açış konuşmasında, beş asır boyunca hüküm sürdüğümüz Balkan coğrafyasının ilk olarak bizim için ‘vatan’ anlamı çağrıştırdığını; 19. yüzyılda ortaya çıkan azınlık isyanları ve Osmanlı-Rus Savaşları ile birlikte Balkan kelimesinin Türk Milleti için anlamının acı, gözyaşı, ızdırap ve zorunlu göç anlamına dönüştüğünü ifade etti ve “Bugün Balkan coğrafyası, haritadaki sınırlarımız dışında kalsa da hep gönül coğrafyamızda ve kültür hafızamızda bir parça olarak kalacaktır” dedi.
Konuşmaların ardından Tarih Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Cem DÜZEN’in Moderatörlüğünü yaptığı konferansa geçildi. Konuşmacılardan İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Feridun M. EMECEN, Gazi Süleymanpaşa’nın, yani Osmanlı Devleti’nin Rumeli’ye ilk geçişi ve fetihleri hakkında bilgiler verdi. Etkinliğin diğer konuşmacısı İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İlhan ŞAHİN ise Rumeli Yörükleri ve Evlad-ı Fatihan hakkında bilgiler verdi.
Programın sonunda konuşmacılara günün anısına Üniversitemizin prestij kitabı olan “Namık Kemal: Hayatı-Düşünceleri-Eserleri” adlı kitap takdim edildi.