Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencilerinden Kadınları Meme Muayenesi Hakkında Bilgilendirme İçin Proje Hazırladılar
Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencilerinden Kadınları Meme Muayenesi Hakkında Bilgilendirme İçin Proje Hazırladılar
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri hazırladıkları ‘Kadınları Meme Muayenesi Hakkında Bilgilendirme’ adlı Toplum ve Sosyal Hekimlik Koridoru (TSH) projesi dolayısıyla Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN’i ziyaret ederek, çalışmaları hakkında bilgi verdiler.
Rektörlük makamında gerçekleşen ziyarette Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz ÇAKICI, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdoğan GÜLTEKİN ile Başhekim Yardımcısı ve aynı zamanda projenin Grup Sorumlu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hilmi TOZKIR da yer aldı.
TSH 9. Grup adına konuşan grup başkanı Ülker İrem EYİCAN, çalışmanın amacını “Toplumda meme muayenesini bilen ve uygulayan bilinçli kadın sayısını artırarak, kadın kanserleri arasında en sık karşılaşılan Meme Kanseri'nin erken teşhis ve tedavisine katkıda bulunmak”
olarak belirtti. EYİCAN yöntemlerinin ise “Halka açık alanlarda bulunan kadın tuvaletlerine görsellerden yararlanarak, basit ve kısa bir anlatımla oluşturulan ‘Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?’ başlıklı bir afiş hazırlamak” olduğunu söyledi.
Projenin toplum için faydaları hakkında açıklamada bulunan Grup Sorumlu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hilmi TOZKIR, “Bu proje Dünyada, kadınlarda en sık görülen ve en çok öldüren kadın kanserleri listesinin ilk sırasında yer alan Meme Kanseri için farkındalık oluşturmayı, kadınların kendi kendine yapabileceği meme muayenesi ile erken teşhis ihtimalini arttırmayı sağlamaktadır” dedi.
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdoğan GÜLTEKİN ise “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi eğitim programında toplumla iç içe eğitim, Toplum ve Sosyal Hekimlik Koridoru (TSH)’ndan oluşan dikey koridor derslerinin yer aldığı aktif eğitim uygulamaları ile sağlanmaktadır. Öğrencilerimizin bu kapsamdaki projesinde, meme muayenesi uygulamasını görsellerle ve kendi açıklamalarıyla bir araya getirmek, meme muayenesi uygulamasının pekiştirilmesini sağlayacaktır” diyerek projenin öğrenciler için faydalarını belirtti.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Meme kanseri, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Meme kanserine karşı en iyi koruyucu yöntem erken teşhistir. Kanser yayılmadan önce teşhis edilirse kişi yaşam şansına daha çok sahip olur. Kansere yakalanma potansiyelinin hepimizde olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden kanserde erken tanı çok önemli bir husustur. Üniversitemiz Hastanesinde de bir Erken Tanı Ünitesi hizmet vermektedir. Sizin vesilenizle başta meme kanseri hastaları olmak üzere, tüm kanser hastalarına acil şifalar ve esenlikler dilerim” şeklinde konuştu.