KIŞ AYLARINDA EN SIK GÖRÜLEN 5 CİLT HASTALIĞIKIŞ AYLARINDA EN SIK GÖRÜLEN 5 CİLT HASTALIĞI

KIŞ AYLARINDA EN SIK GÖRÜLEN 5 CİLT HASTALIĞI

Özel Star Medica Hastanesi Deri Ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı ( Cildiye) Doktor Cengiz Koçak Kış mevsiminde havaların soğuması, rüzgar, hava kirliliği, kapalı ortamlarda daha çok zaman geçirme, daha az su içilmesi ve terlemenin azalması.

Tüm bu faktörler ciltte kuruluğun artmasına, bunun sonucunda da çeşitli cilt hastalıklarının gelişmesine veya alevlenmesine neden oluyor. Kış aylarında cildimizi tehdit eden bir başka etken ise stres!

Güneşin kış aylarında yüzünü daha az göstermesi birçok kişide depresif duygu durumuna neden oluyor. Bu yüzden stresle tetiklenen cilt hastalıklarının da görülme sıklığı artıyor. Ciltte oluşan kızarıklık, çatlama kaşıntı ve pullanma gibi yaşam

kalitesini düşüren sorunların artmaması için bir dizi önlem almak çok önemli;

1-Seboreik Egzama

Egzama; stres, gıda ve birçok çevresel faktörle tekrarlanan kronik bir hastalık.

Soğuk hava, nem kaybı, rüzgar, uzun süren sıcak suyla yapılan banyolar. Bu etkenler en çok yüz bölgesinde; kızarıklık, kaşıntı, pullanma ile görülen ve halk arasında “yağ egzeması" olarak bilinen seboreik dermatit şikayetini artıyor.

Yakınmalar ayrıca saçlı deri ve göğsün üst bölgesinde de çok görülüyor.

2.Sedef

Sedef stresle tetiklenen kronik bir cilt hastalığı. Ayrıca kış mevsiminde oluşan gribal enfeksiyonlar da bu hastalığı tetikleyebiliyor. Güneşle azalan sedef hastalığı, havaların soğumasıyla birlikte şiddetini artırıyor. Kaşıntı bazen çok şiddetli olabiliyor, genellikle diz, dirsek ve saçlı deride tutulum gelişebiliyor. Kızarıklık ve sedef rengindeki kabuklanmalar hastalığın tipik görüntüsünü oluşturuyor.

3.Kaşıntı Hastalığı

Kaşıntı toplumda bir sağlık probleminin belirtisi olarak bilinse de aslında kendisi de tek başına bir hastalık olabiliyor ve tüm vücutta oluşabiliyor. Kaşıntı hastalığının kış aylarının başlangıcında görülme sıklığı artıyor, bunun en önemli nedeni ise soğuk havanın cildimizi kurutması. Kış aylarında ısıtıcılar nedeniyle havanın kuruması, az su içilmesi, güneş ışınlarının yeryüzüne daha az ulaşması, stres ve enfeksiyonlardaki artış, özellikle ilerleyen yaşlarda, genel bir kaşıntı şikayetine

neden oluyor.

4.Kontakt Dermatit

Havaların soğuması kontakt dermatit hastalığını da tetikleyebiliyor. Özellikle soğuktan daha çok etkilenen ellerde kuruma, çatlama ve kaşıntı şikayetleri oluyor.

Ellerde oluşan bu sorunlar yaşam kalitesini bozan önemli bir problem haline gelebiliyor.

5.Pernio

Pernio soğuğa maruz kalınması sonucunda el, ayak, kulak ve burun gibi vücudun uç bölgelerindeki damarlarda daralmaya bağlı oluşan beslenme bozukluğu nedeniyle gelişiyor. Bu hastalıkta ciltte kızarıklık, kabuklanma ve yanma hissi oluşuyor.

Yayınlanma Tarihi : 26/11/2022 23:19

 

internet sitemiz


nasıl olmalı
iyi
güzel
güncellenmesi gerek