CHP Sözcüsü Öztrak: “BUĞDAY FİYATI 11,5 LİRANIN, PRİM 1,5 LİRANIN ALTINA DÜŞMEMELİ”CHP Sözcüsü Öztrak: “BUĞDAY FİYATI 11,5 LİRANIN, PRİM 1,5 LİRANIN ALTINA DÜŞMEMELİ”

CHP Sözcüsü Öztrak: “BUĞDAY FİYATI 11,5 LİRANIN, PRİM 1,5 LİRANIN ALTINA DÜŞMEMELİ”

CHP Sözcüsü Öztrak, Adana tarafında buğday hasadı başlamasına rağmen hala taban fiyat açıklanmadığını belirterek, “Seçim falan demeyin buğday fiyatını bir an önce ilan edin. Buğday fiyatı 11,5 liranın, fark primi de 1,5 liranın altına düşmemeli” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak’ın bugün Genel Merkez’de düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

 “Kılıçla fetih yapanlar, sabanla fetih yapanlara yenilmeye ve sonuçta yerlerini bırakmaya mecburdurlar.” Gazi Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyetin ilanından önce topladığı İzmir İktisat Kongresi’nin açış konuşmasında, üretim olmadan, ekonomik bağımsızlık olmadan, tam bağımsızlıktan söz edilemeyeceğini böyle anlatıyordu. Bu millet Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, Cumhuriyeti kurarken önce “üretim” dedi. Cumhuriyet, milletin efendisi dediği, köylüyü, çiftçiyi, besiciyi, üreticiyi, baş tacı etti. Ama bugün çiftçi de, besici de, üretici de, milletimizin tamamı gibi “Öz yurdunda garip, öz vatanında parya” durumuna düşürüldü.

HÜKÜMET ÇİFTÇİYE 470 MİLYAR TL BORÇ TAKTI

Şahsım Hükümeti, çiftçiyi, besiciyi, üreticiyi, ithalatla girdi fiyatları arasında ezdi. TÜİK bugün açıkladı. Sarayın Merkez Bankası’nın tabela faizini indirmeye başlamasından bu yana geçen 1,5 yılda, tarımsal üretimde kullanılan; gübrenin fiyatı yüzde 198, yemin fiyatı yüzde 191, mazotun fiyatı yüzde 188, elektriğin fiyatı yüzde 125, ilacın fiyatı yüzde 143 artmış. Maliyetler her geçen gün artarken hükümet çiftçiyi yalnız bıraktı. Kanunun verdiği desteği çiftçiye ödemedi. Oysa Tarım Kanunu açık, “Her yıl milli gelirin en az yüzde birini çiftçiye destek olarak vereceksin” diyor. Verir misin demiyor, vermek ister misin de demiyor. “En az yüzde birini vereceksin” diyor. Saray bugüne kadar kanunun emrettiği tarımsal desteğin, yarısını bile vermedi. Bir Hükümet çiftçisine borç takar mı? Bunlar taktı. Ödenmeyen tarımsal destekler nedeniyle çiftçinin 17 yılda biriken alacağı 470 milyar lira. Yani yarım trilyon. Her bir çiftçi ailesinin Saray hükümetinden, gecikme faizleri hariç, 215 bin 442 lira 45 kuruş alacağı var.

ÇİFTÇİ BAŞINA BORÇ 179 BİN LİRA

Hükümet, devletin söz verdiği desteği ödemeyince, çiftçi bankaların, kredi kooperatiflerinin eline düştü. Erdoğan alın terinin karşılığını vermedikçe de borcu borçla çevirmeye başladı, borca takla attırmaya çalıştı. Son 5 yılda, çiftçinin bankalara borcu 91 milyar liradan 391 milyar liraya çıktı. Çiftçi başına borç 179 bin liraya ulaştı. Her bir çiftçi ailesinin Saray hükümetinden alacağı 215 bin lira, buna karşılık bankalara borcu 179 bin lira. Yani Saray çiftçiye destek borcunu ödeseydi çiftçi de bankalara borçlanmaz, yetmez cebine de 36 bin lira para kalırdı.

AHMET’İ MEHMET’İ DEĞİL; HANS’I GEORGE’U SEVİYOR

Ama bu hükümet bu toprakların çiftçisi Ahmet’i, Mehmet’i değil, elin çiftçisi Hans’ı, George’u seviyor. Nereden biliyorsun derseniz, tarım ürünü ithalatı rakamlarından… Şahsım hükümetleri son 20 yılda, bizim çiftçimizin hak ettiği refahı, ithalatla elin çiftçisine aktardı. Hasat zamanı gümrük kapılarını açıp çiftçimizi ithalat sopasıyla dövdü. Benim çiftçim dayak yedi, elin çiftçisi para kazandı. Rakamlar ortada: Bu dönemde, pamuk ithalatına 30 milyar dolar, buğday ithalatına 26 milyar dolar, ayçiçeği ithalatına 7,5 milyar dolar, mercimek ithalatına 3 milyar 600 milyon dolar, Şeker ithalatına 1 milyar 200 milyon dolar ödendi. Saray Hükümetleri döneminde toplam 144 milyar dolarlık tarım ürünü ithalatı yapılmış.

BUĞDAY FİYATI 11,5 LİRANIN, PRİM 1,5 LİRANIN ALTINA DÜŞMEMELİ

Türkiye’nin ürettiği buğday kendine yetmiyor. Her yıl 10 milyon ton buğday ithalatıyla üretim açığı kapatılıyor ve biz üretip kazanacağımıza milletlin parası eloğluna gidiyor. Sonunda tabi ki dövizlerde bitiyor. Adana tarafında hasat başladı. Ama ortada hala bir taban fiyat yok. Zor durumdaki çiftçi elindeki ürünü, tüccara ucuza kaptırıyor. Seçim falan demeyin buğday fiyatını bir an önce ilan edin. Buğday fiyatı 11,5 liranın, fark primi de 1,5 liranın altına düşmemeli.

İKİ TRAKYA BÜYÜKLÜĞÜNDE ARAZİ ARTIK EKİLMİYOR

Sarayın kibirlisinin yanlış politikaları nedeniyle, ülkemizde çiftçi sayısı giderek azalıyor. Son 20 yılda tarımda çalışan 2 milyon 592 bin kişi tarımda çalışmaktan vazgeçmiş. Alın terinin karşılığını alamayan çiftçi tarlasına küsmüş. Son 20 yılda, 3 milyon 735 bin hektar araziyi ekmekten çiftçi vazgeçti. Az buz değil, bu iki Trakya büyüklüğünde araziye karşılık geliyor.

ANASI OLMAYANIN DANASI OLMAZ

Sarayın zulmünden besici de nasibini alıyor. Başta yem olmak üzere maliyetlerin altından kalkamayan üretici, gebe hayvanlarını, süt ineklerini, kesime göndermek zorunda kalıyor. Ana olmayınca dana da kalmıyor. Üretim olmayınca, fiyat artıyor. Hükümet üreticiyi destekleyerek fiyatları düşüreceğine ithalata yaslanıyor. Hükümet elin besicisinden 20 yılda 10 milyar dolarlık canlı hayvan ve et ithal etti. Şimdi seçimden önce de açıkladı 500 bin sığır ithalatı daha yapakmış. Şaşırdık mı? Hayır şaşırmadık. Sonuç: Ama sonuç ortada. Karkas etin kesim fiyatı bugün 235 liraya çıktı. 34 milyon 660 bin yurttaşımız bugün sofrasına iki günde bir, bir kap et yemeği koyamaz halde ve böyle devam ederse etin fiyatı 500-600 liralara da çıkar. Milletimiz eti sofrasında hiç göremez olur. Sonra da çocuklarımızın boyu neden kısa kalıyor diye üzülüp dururuz.

9,87 TL MALİYETİ OLAN SÜT 9,50 T’YE SATILIYOR

Süt üreticisine de bir dokun bin ah işit. Ulusal Süt Konseyi çiğ sütün litresine 8,5 lira tavsiye fiyatını güncellemedi. Ama sitesinde Nisan ayı itibariyle 1 litre sütün maliyeti 9 lira 87 kuruş olarak duruyor. Konsey’de fiyat maliyetin altında. Üretici çiğ sütü 9 lira 50 kuruş civarında satabiliyor. 50 kiloluk bir çuval 21 protein yemin fiyatı 410 lira. Yemin kilosuna 8 lira 20 kuruş veriyor. Sütün litresine ise 9 lira 50 kuruş alıyor. Bir litre sütle de 1 kilo 100 gram yem alıyor. Oysa çiftçinin ayakta kalabilmesi için bir litre sütle 1,5 kilo yem alabilmesi gerekir. Bunun için çiğ sütün litresi 12,5 liraya çıkmalı. Bu nasıl olacak? Devletin destek vermesiyle. Aksi takdirde markette 200 liraya çıkan peynir 25-30 liraya çıkan pastörize süt öyle yerlere sıçrar ki vatandaş için hiç ulaşılmaz hale gelir. Üretici hakkını alamayınca, süt inekleri de bir bir kesime gidiyor. Buradan bir kere daha tekrarlıyorum: “Anası olmayanın danası olmaz”. Süt inekçiliği etçiliğin kırmızıçizgisidir.

GIDA FİYATLARI DÜNYADA DÜŞERKEN BİZDE ARTTI

Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde… Dünyada gıda fiyatları son 1 yılda yüzde 19,7 düşüyor. Buna karşılık bizde hem de TÜİK’in makyajlı rakamlarıyla yüzde 52 artıyor. Bunun sebebi dış güçler falan değil. Bunun sebebi bizim çiftçimiz değil. Bunun sebebi cennet vatanımızın değneği diksen ağaç fışkıracak verimli toprakları değil. Saray’da oturan beceriksiz, yorgun yönetim. Ve sorunun sebebi olanlar, çözümün asla adresi olamazlar. Bizim topraklarımız bereketlidir. Türk çiftçisi çalışkandır. Avrupa ülkelerindeki meslektaşları gibi, hasadını kaldırdıktan sonra, kazancıyla rahat rahat yaşayabilir. Ailesinin çektiği sıkıntıları görüp, köyünü terk eden, büyükşehirlerde umut arayan evlatları, torunları bunların köylerine dönebilir. Yeniden üretiriz, gıdamızı kimsenin insafına bırakmayız. Yeter ki doğru dürüst bir yönetim olsun. Doğru ve planlı bir tarım politikasıyla elin çiftçisini değil kendi çiftçisini düşünen bir yönetim olsun.

ÇİFTÇİ KARDEŞİM, KARARINI VER

Biz “Türkiye için kararını ver” diyoruz. Çiftçi kardeşim, besici kardeşim… Sen mührü Kemal Kılıçdaroğlu’na bas, 13. Cumhurbaşkanı Kemal Kılıçdaroğlu olsun, kanunda yazan ve bugüne kadar ödenmeyen desteklerin ödensin, ürettiğin ürünün taban fiyatları maliyet, kur, enflasyon göz önüne alınarak insan onuruna yaraşır gelir sağlayacak şekilde belirlensin. Alım fiyatları ekimden önce ilan edilsin. Sen mührü 13. Cumhurbaşkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na bas. Cumhurbaşkanı Kılıçdaroğlu bunları yerine getirsin. Mazot, gübre, yem ve tohum gibi girdi desteklerin, sen tarlayı sürmeden, sütü sağmadan, besi hayvanını kesime göndermeden önce hesabına geçsin. Kalan destek ödemeleri de üretimden sonra en geç 90 gün içinde ödensin.

Kılıçdaroğlu 13. Cumhurbaşkanı olsun, kullandığın mazottan ÖTV alınmasın. Kullandığın gübrenin ve tohumun maliyetinin yüzde 50’si destek olarak sana geri verilsin. Tarım Kredi Kooperatiflerinin güneş enerjisinden elde edeceği elektriği tarımsal sulamada bedelsiz kullan.

Kemal Kılıçdaroğlu 13. Cumhurbaşkanı olsun, sadece seçim geldi diye değil, her zaman su ve elektrik faturalarını hasattan sonra öde. Tarımda çalışan kadın ve 30 yaş altındaki gençlerin sosyal güvenlik primlerini devlet karşılasın. BAĞ-KUR primleri de hasattan sonra ödensin.

Cumhurbaşkanı Kemal Kılıçdaroğlu olsun, çiftçilerin üretimde kullandığı kraktör, biçerdöver, tarım makinaları ve canlı hayvan varlıkları hiçbir şekilde haczedilmesin. Et ve Süt Kurumu, Çay-Kur, TMO, Tarım kooperatif ve birlikleri yandaşı değil çiftçiyi desteklesin. Tarımda gençleri, gençleşme teşvik edilsin. Hazine arazisi kiralama, girişim sermayesi ve düşük faizli kredi gibi teşvikler başta olmak üzere tüm desteklerden gençler öncelikli olarak faydalansın.

13. Cumhurbaşkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çiftçilerin bankalardan ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullandıkları kredinin faizini silip, yeniden yapılandıracak. Ziraat Bankası tekrar çiftçinin bankası olacak. Zirai kredilerin geri ödeme takvimi hasat dönemine göre belirlenecek. Parite uygulamasıyla, çiğ süt ve et üreticileri, yem fiyatlarındaki artışlara karşı korunacak. Yem bitkilerinin üretimi teşvik edilecek. Kapalı mera alanları, besicilerin kullanımına yeniden açılacak. Tüm meralar ücretsiz olacak. Suni tohumlama ücretsiz olacak ve yaygınlaştırılacak. Okullarda ücretsiz yemek ve okul sütü gibi programlarla üretici desteklenecek.

28 MAYIS’TA PUSULADA İKİ SEÇENEK VAR

Çiftçi kardeşim, 28 Mayıs’ta sandık başına gittiğinde pusulada iki seçenek var. Pusulanın Saray tarafında, geçen defa işbaşına, “Verin bana tüm yetkiyi, faizle şunla bunla nasıl uğraşılır görün” diyerek gelen, ama paramızı pul eden, milletimizin cebini boşaltan, mutfakta tencereleri boşaltan, gençlerimizin umutlarını bitiren, her gün biraz daha otoriterleşen, oturduğu koltuktan kalkmamak için, iftira atan, sahte filim bile çekmeye cüret eden, yorgun, bitkin, kibirli Recep Tayyip Erdoğan var.

Pusulanın diğer tarafında, milleti önce feraha, sonra refaha çıkaracak, çalışkan, mütevazi, “Önce liyakat, önce istişare, önce milletim” diyen, Kemal Kılıçdaroğlu var. Pusulanın Saray tarafında, ucube, dediğim dedik, kimseye hesap vermeyen, tek kişilik bir yönetim var. Pusulanın diğer tarafında, istişare ederek sorun çözecek, milletin meclisine hesap verecek, bir yönetim anlayışıyla gelen Bay Kemal var.

Pusulanın bir tarafında, Harun olacağım deyip Karun olanlar, toplulaştırma ihalelerinde, tarım ürünü, canlı hayvan ve karkas ithalatında yaptıkları Ali Cengiz oyunlarıyla milyarlarca doları götürenler, bir de bu konuşulmasın diye de on parmağında on kara millete süren, milleti bölenler var. Pusulanın öbür tarafında, beytül male el sürdürmeyen, bu ülkenin çiftçisi kazansın diyen, milleti kucaklayan, “Senlik, benlik yoktur bizde, hepimiz bir damlayız aynı denizde” diyen Kemal Kılıçdaroğlu var.

Pusulanın bir tarafında, sahte afişlerden, sahte videolardan medet uman Kemal Kılıçdaroğlu’nun fotoğrafından bile korkanlar var. Pusulanın diğer tarafında, Cumhuriyetin İkinci Yüzyılında ülkemizi aydınlığa taşımak için hiçbir şeyden korkmadan mücadele eden Kemal Kılıçdaroğlu var.

Pusulanın bir tarafında, Suriyeliler kalsın diyen Saray var. Diğer tarafında, “Misafirlerimizi barış içinde evlerine göndereceğiz” diyen Kılıçdaroğlu var. Pusulanın bir tarafında, kendini “Kral” sanan Erdoğan, pusulanın öbür tarafında, “Kral değil Kural” diyen Kemal Kılıçdaroğlu var.

Pusulanın bir tarafında, vatandaşlığımızı sattıkları Ortadoğu kökenli kişiler Türkçe bile bilmediği halde, Türk siyasetinden hiçbir şey anlamadıkları halde yine İstanbul Havalimanında oy kullanan kişiler var. Bunlara sandıkta söz söyleme hakkı verilirken hala çıkıp yerli ve milli olmaktan bahsedende bir hükümet var. Pusulanın diğer tarafında “Söz, milletimizindir, bu memleketin has evlatlarınındır” diyen Kemal Kılıçdaroğlu var.

Aziz Milletimiz, haydi, kararını ver, sandığa git. Kendin için, ailen için, Türkiye için kararını ver. Kararını ver ülkenin ufku aydınlansın. Kararını ver umutların yeniden yeşersin.

Benim söyleyeceklerim bu kadar. Şimdi tarımla ilgili sorularınız varsa, ekonomiyle ilgili sorularınız varsa cevaplandırayım.

Soru- Maalesef akıcı Türkçe hala konuşmuyorum. Ama benim bir sorum var. Cep çevirmen makinesinden okuyacağım tamam mı?

Faik ÖZTRAK- Eğer ekonomiyle ilgiliyse, eğer tarımla ilgiliyse buyurun sorun. Ama değilse lütfen bugün onlara cevap vermeyeceğim.

Yayınlanma Tarihi : 23/5/2023 23:52

 

internet sitemiz


nasıl olmalı
iyi
güzel
güncellenmesi gerek
Kent Konseyi