BAŞKAN CENGİZ GÜNAY, İŞ DÜNYASI VE STK BULUŞMASINDA TEKİRDAĞ TSO ÜYELERİNİN SESİ OLDU
BAŞKAN CENGİZ GÜNAY, İŞ DÜNYASI VE STK BULUŞMASINDA
TEKİRDAĞ TSO ÜYELERİNİN SESİ OLDU
Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, son Başbakanımız, AK Parti Genel Başkanvekili Sn. Binali Yıldırım’ın teşrifleri ile gerçekleşen İş dünyası ve STK buluşmasına katılım sağladı.
Başkan Cengiz Günay, toplantıda yaptığı açıklamada; “Üyelerimizden gelen talep ve çözüm önerilerini sizlerle paylaşmak istiyorum. Toplantımız iş dünyası adına hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.
Tekirdağ TSO Üyelerinden gelen talepler ve çözüm önerileri;
1-Fiyat Farkı Kararnamesi
19 Ocak 2022 tarihinde yayımlanan Fiyat Farkı Ödenmesine İlişkin Karar 1 Temmuz – 1 Aralık 2021 arasındaki işleri kapsayacak şekilde yayımlanmıştır. Söz konusu karar özellikle kamu müteahhitlerini memnun etmemiş, aksine piyasada şok etkisi yaratmıştır. Özellikle fiyat farkı verilecek oranları açıklandıktan sonra müteahhitler ortalama %9 ek fiyat ödemesi alabilecektir.
Sektörün acil talepleri; ivedilikle fesih hakkının tanınması ve fiyat farkı kapsamının 2021 yılının tamamını içerecek şekilde düzenlenmesidir.
2-Akaryakıt İstasyonlarının Kar Marjlarının Düşmesi
Akaryakıt sektöründe son dönemde yaşanan maliyet artışları nedeniyle dağıtım ve bayi karlarının düşmesi nedeniyle, akaryakıt istasyonları işletilemez duruma düşmüştür.
Mevcut kar marjı %6 dolaylarında olup, akaryakıt istasyonlarının maliyetleri (işçilik vb.) her geçen gün artmaktadır. Kar marjları makul seviyelere getirilmelidir.
3–ilave Sigorta Prim Teşviki
51 ilde uygulanan 6 puanlık ilave sigorta prim teşviki 31 Aralık 2021 tarihinde sona ermiştir. Bahse konu desteğin 2022 yılında da sürecek şekilde uzatılması
4-Akaryakıt Maliyetlerindeki Artış
Artan akaryakıt maliyetleri nedeni ile tarım ve taşımacılık sektörleri başta olmak üzere akaryakıt alımlarına vergi muafiyeti getirilmesi ve alınacak akaryakıta destek verilmesi
5-Artan Enerji Fiyatları
Artan enerji fiyatları nedeni ile açıklanan önlemlerin kapsamının genişletilerek ticarethane ve sanayici ayrımı yapılmadan tüm işletmelere yönelik elektrik indiriminin uygulanması, bu kapsamda atölye tipi üretim yapan sanayicilerinde kademeli tarifeye alınması
6-Türkiye Şeker Fabrikaları Fiyat Politikaları
Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. ile özel sektör piyasa fiyatları arasında oluşan fiyat farkı aşırı derecede açılmıştır. Sektör şeker fiyatı piyasaya göre daha düşük olan Türk Şeker’den alım yapmak istemektedir. Buna karşın Türk Şeker’in talebi karşılayamaması söz konusudur.
7-Rusya’nın Sigorta Kapsamından Çıkartılması
Uluslararası sigorta şirketlerinin Rusya’yı sigorta kapsamından çıkartması nedeni ile başta sivil havacılık ve denizcilik olmak üzere verilen hizmet ve mal ticareti riske girmiştir. Özellikle turizm ve tarım sektörlerinin bu süreçten daha fazla etkilenmemesi adına, Türk Reasürans tarafından başta olmak üzere gerekli reasürans ve sigorta işlemlerinin yapılabilmesine imkan tanınması
8-Mesleki Yeterlik Belgesi Teşviki
Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi alan çalışanlara yönelik verilen sınav ve belgelendirme ücret teşviki 31 Aralık 2021 de sona ermiştir.
Gelinen noktada gerek belge alma zorunluluğu olan meslek sayısının artmış olması gerekse işgücü piyasasına yeni dahil olacak çalışanların da bu teşvikten faydalanabilmesi adına MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi teşvikinin uzatılması
9-THY Kargo Taşıma Ücretleri
Türk Hava Yolları’nın kargo şirketi ile konuşularak başta Türk Cumhuriyetleri olmak üzere kargo taşıma ücretlerinde indirim sağlanması
10-Navlun Vergileri
Lojistikte yaşanan sıkıntılarla birlikte navlun maliyetleri 5-6 katına çıkmıştır, CIF veya FOB yerine vergilendirme için sabit bir maliyet belirlenmesi ve bu miktar üzerinden vergilendirme yapılması.