Asyaport’tan Bir İlk Daha
Asyaport’tan Bir İlk Daha
Asyaport’tan Sürdürülebilir Deniz Taşımacılığına Yön Veren Gemilere Karadan Enerji Verme Projesi
Türkiye’nin en büyük konteyner limanı Asyaport, çevre dostu Gemilere Karadan Enerji Verme (Onshore Power Supply) projesiyle deniz taşımacılığında sürdürülebilirliği yeni bir boyuta taşıyor. Onshore Power Supply, limana yanaşan gemilerin enerji ihtiyaçlarını elektrikle karşılayarak karbon emisyonunu sıfırlıyor ve böylece çevre kirliliğini azaltıyor. Asyaport bu sistemle, atmosfere salınan Karbondioksit (CO2),Metan (CH4), Nitröz Oksit (N2O) gaz emisyonlarını ve Karbon Monoksit (CO), Azot oksitler (NOx) ve Sülfür dioksit (SO2) gibi çevreye zararlı gaz emisyonlarını limana yanaşan gemilerinde sıfırlamış olacaktır. Bu yenilikçi sistem, yüksek gerilimle aynı anda 2 ana hat gemisini ve 3 feeder gemisini besleme kapasitesine sahiptir.
Türk mühendislerin ve yerli üretimin gücüyle hayata geçen proje,
Üç yılı aşkın süredir devam eden Onshore Power Supply projesinde, Türk mühendislerin ve Asyaport teknik ekiplerinin özverili çabaları büyük rol oynamıştır. Projenin altyapı çalışmaları ve tasarımında ağırlıklı olarak yerli ve milli ekipmanlar tercih edilerek 10 milyon $ bütçeyle çalışma tamamlanmıştır. Türk ekiplerinin uzun soluklu fizibilite ve altyapı çalışmaları sonucunda, bu çevre dostu sistem başarıyla hayata geçmiştir.
Proje MSC OSCAR gemisiyle başladı!
Onshore Power Supply projesi kapsamında ilk başarılı uygulama, uzakdoğu gemisi MSC OSCAR üzerinde gerçekleşmiştir. TIGER servisi kapsamında hizmet veren, 396 metre uzunluğunda ve 20 bin TEU kapasiteli bu gemi, günlük dizel yakıt ihtiyacı 13 tonun üzerinde olan dev bir yapıdır. Asyaport’ta 48 saat süren operasyon sırasında geminin enerji ihtiyacı elektrikle kıyıdan beslenerek başarıyla karşılanmış ve bu süre boyunca gemiye 105 bin kW enerji tedarik edilmiştir. Bu sayede, gemi dizel yakıt yerine Onshore Power Supply ‘dan sağlanan elektriği kullanarak operasyon süreci boyunca 69 t CO2 emisyonunun atmosfere salınmasını engellemiştir. Aynı zamanda, gemilerin elektrikle beslenmesi sayesinde motorların durmasıyla birlikte gürültü kirliliği de ortadan kaldırılmaktadır. Yıllık liman trafiğine göre hedef toplamda 15 bin t CO2 emisyonunu azaltmaktır.
Kuruluşundan bu yana sürdürülebilirlik hedefi
Asyaport, kuruluşundan bugüne güneş enerjisi sistemleri aracılığıyla kendi elektrik ihtiyacını öz tüketimde kullanmak üzere elektrik üretmektedir. Limanda toplam 3.020 adet güneş paneli bulunmakta ve bu sistemin toplam DC kurulu gücü 1.289,03 kW’dır. Mevcut panellerle toplam liman tüketiminin %6’sı mevcut ges panellerinden karşılanmaktadır. Tekirdağ bölgesinde yerel şebekeden temin edilen enerjinin %30’u yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilmektedir. Dolayısıyla gemilere verilecek tüm enerji yerel kaynaklar ve Asyaport’un üretimiyle %100 yenilenebilir kaynaklarla tedarik edilebilmektedir.
Asyaport’un önümüzdeki yıllar için stratejik hedefi, sürdürülebilir limancılık uygulamalarını daha ileriye taşıyarak, limanın ve gemilerin tüm enerji ihtiyaçlarını yenilenebilir enerji kaynaklarıyla karşılamaktır. Bu kapsamda, yenilenebilir enerji kaynaklarından öz tüketim için üretim yapmak üzere fizibilite ve proje çalışmaları devam etmektedir. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bu projeyi de hayata geçirerek üretimden tüketime yenilenebilir enerji kaynağı zinciri oluşturulacaktır.
Uluslararası denizcilikte çevre dostu uygulamaların benimsenmesine öncülük eden Asyaport, diğer limanlara da ilham kaynağı olmaya devam ediyor.