BÜYÜKŞEHİR, ULAŞIM ALANINDA KENTİN GELECEĞİNİ PLANLIYOR
BÜYÜKŞEHİR, ULAŞIM ALANINDA KENTİN GELECEĞİNİ PLANLIYOR
Günümüzde ulaşımda yaşanan problemleri ve kentin büyüme stratejilerini göz önüne alarak hareket eden Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi; gelecekte uygulamaya koyulacak ulaşım sistemlerine ait kararların verilmesine yardımcı olacak, durağan olmayan, sürdürülebilir, uzun vadeli plan kararları ve hedefleri ortaya çıkarma adına, hedef yılı 2040 olan Ulaşım Ana planı oluşturulması için çalışmalara başladı.
Ulaşım ile ilgili kentin gelecekte karşılaşacağı problemlerin önceden görülmesini sağlayacak olan bu süreç ile ulaşım konusunda kentin geleceğinin yönlendirilmesine imkân tanıyan bir yol haritasına, uygulanabilir bir programa kavuşulacak.
Bu kapsamda, Tekirdağlıların sorunlarını ön sıraya koyarak bir plan hazırlamak isteyen Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından, saha çalışmaları kapsamında kentin önemli kavşak noktalarında, merkez alanlarında ve kent giriş çıkış noktalarında trafik sayımları, yolcu anketleri, sürücü anketleri, yaya, bisiklet ve motosiklet anketleri ile otopark anketleri yapılacak. Ayrıca, vatandaşların ulaşım talepleri, görüşleri ve günlük ulaşım aktivitelerinin tespiti ve geleceğe dair tahminlerin yapılması amacıyla, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi sınırları dahilindeki kentsel mahallelerde yaklaşık 9.000 hanede "Hanehalkı Ulaşım Anketleri" de gerçekleştirilecek.
BAŞKAN ALBAYRAK: "ULAŞIM ALANINDA HEDEF 2040 YILI OLMAK ÜZERE ULAŞIM ANA PLANI ÇALIŞMALARIMIZI BAŞLATTIK"
Başkan Albayrak, günümüz ve hedef yıl 2040 olmak üzere kent içi ulaşımında Tekirdağ'ın mevcut ve gelecekteki problemlerini çözecek kararlar almak için Tekirdağ Ulaşım Ana Planı'nı yapacaklarını belirterek, Ulaşım Ana Planı, ulaşımın şekillenmesi ve gelecekte ulaşımla ilgili yatırım kararlarının alınmasında yol gösterici olması açısından önemli rol oynuyor. Bir diğer önemli bir nokta; vatandaşlarımızın özellikle ulaşım talepleri konusunda, eğilim ve ulaşım hareketleri ile alışkanlıklarının belirlenmesi olacak. Hane halkı ulaşım araştırması dediğimiz proje çalışması kapsamında, yüz yüze görüşme yöntemi ile Tekirdağ büyükşehir Belediyesi sınırları içerisindeki kentsel mahallelerde seçilmiş yaklaşık 9.000 hane (yaklaşık 28.000 kişi) ile bir anket yapılacak. Bu anket çalışması kapsamı içerisinde hane halkı bilgileri, hane halkı bireylerinin ulaşım bilgileri, ulaşımda yaşadıkları sorunlar, ulaşımda harcadıkları süre, ulaşım için ödedikleri ücret, ulaşımda kullandıkları vasıtalar, haneye ait araç olup olmadığı, ulaşım konusunda bizden beklentileri gibi konularda bilgi vermeleri istenecek. Bu şekilde oluşturacağımız ve alacağımız veriler doğrultusunda Ulaşım Ana Planı'nın doğrultularına da yön vermiş olacağız. Oluşacak sonuçlarla Tekirdağ'ın gelecekteki ulaşım planlamasını ortaya çıkarmayı hedeflediğimiz bu anket çalışmamıza, vatandaşlarımızın da katkı sağlamasını istiyor ve bekliyoruz." dedi.
ANKET ÇALIŞMALARI İLE VATANDAŞLARIN ULAŞIMDAKİ TÜM DAVRANIŞLARI MERCEK ALTINA ALINACAK
Yapılacak anket çalışmaları ile, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi sınırlarında yaşayan hanehalkı bireylerinin tipik bir "hafta içi" günde 24 saat içerisindeki seyahat alışkanlıkları (Tekirdağlıların hangi noktalar arasında, hangi amaç ve araçlarla, ne kadar sürede seyahat ettiği), Tekirdağlıların hane ve birey bazında yaş, cinsiyet, eğitim, meslek ve gelir durumu gibi demografik özelliklerine göre seyahat alışkanlıkları ve Tekirdağlıların araç sahiplik ve kullanım alışkanlıkları ve bu alışkanlıkların seyahat alışkanlıklarına etkileri tespit edilebilecek.
Çalışmalar sonucunda Tekirdağ'ın 2040 yılına kadarki ulaşım ihtiyaçları belirlenerek gereken bisiklet, yaya ve toplu ulaşım yatırımları, Tekirdağ kent merkezinin çevre yerleşim bağlantıları ile katlı ve hemzemin kavşak düzenlemeleri gibi yatırımlara yön verilecek.